Električna polnilnica doma

Električna polnilnica kar doma? Zakaj pa ne!

Sanje, da bi stala električna polnilnica kar doma, so s tehnološkim napredkom postale povsem uresničljive. Na ta način si zagotovite pametno in hitrejše polnjenje, kot če bi uporabljali zgolj kabel in ste neodvisni od javnih polnilnic, ki tudi niso več poceni. Naložba v električno polnilnico doma vas bo stala od dobrega pol tisočaka naprej, za nameček pa so polnilnice vedno bolj všečnega videza, zato ne bodo izstopale v prostoru.

Električni avto lahko polnite doma preko polnilnika, a z omejitvami

Polnjenje električnega avtomobila nas pride najceneje doma, pri čemer lahko uporabimo polnilnik (polnilni kabel) in domačo vtičnico, lahko pa se odločimo za hišno polnilnico. Polnilnik ima določene omejitve. Nima zaščite proti pregrevanju in morebitnim okvaram, prav tako domače vtičnice niso primerne za dolgotrajnejše večje obremenitve in ne uravnavajo hkratnega odjema električne energije glede na druge električne porabnike v gospodinjstvu. Polnjenje preko kabla je dolgotrajno, sploh če gre za električno vozilo večjih moči, lahko traja po deset in več ur. Lahko torej ostanete pri polnilnem kablu, lahko pa se odločite za domačo električno polnilnico.

Električna polnilnica doma
Električna polnilnica kar doma? Seveda, zakaj pa ne! (1)

Spoznajte glavno prednost električne polnilnice na domu

Večina, če ne vsi uporabniki, se za električno polnilnico na domu odločajo, ker omogoča neodvisnost od javnih polnilnic. Od tu dalje sta mogoči dve smeri: ena s polnilnim kablom, druga z domačo polnilnico. Polnilnik ali polnilni kabel omogoča počasno polnjenje. Če vzamemo za primer, bi polnjenje 60 kWh električne baterije z 2,3 kW polnilnikom (kablom) trajalo dobrih 25 ur. Si predstavljate? Povsem nepraktično. Domača polnilnica za električni avto pa bo pri 16 amperskih varovalkah omogočila polnjenje z močjo 11 kW, kar bo za baterijo prej omenjene kapacitete potrebovala »zgolj« šest ur. Razlika je očitna.

Polnilne postaje odlikuje tudi priročnost. Zakaj bi vedno, ko pridete domov v garažo, odpirali prtljažnik in vlekli ven polnilnik, če pa lahko imate že vse pripravljeno na steni? Strankam zelo godi tovrstno udobje.

Pred nakupom se posvetujte s strokovnjakom

Preden se odločite za določen tip hišne električne polnilnice, se posvetujte s strokovnjakom. Ali vaša hišna električna napeljava dovoljuje postavitev polnilnice? Ali živite v večstanovanjski hiši? Ali jo boste montirali znotraj garaže ali na prostem? Ali imate že sončno elektrarno? To je le nekaj vprašanj, ki se navezujejo na izbiro domače polnilnice za električna vozila. Zato je dobro, da zaupate svoje želje našim strokovnjakom, ki vam bodo glede na danosti znali svetovati katera električna polnilnica, je najbolj primerna za vas.

Domače polnilnice za električna vozila z različnimi močmi

Hitrost polnjena, ki je ena glavnih prednosti domače električne polnilnice, je odvisna od moči le-te. Na trgu se boste največkrat srečali s polnilnicami z močjo od 3,7 kw do 22 kW. Polnjenje s 3,7 kW bo počasno, 7 in 11 kW polnilnice pa bodo v večini primerov že ponujale razmeroma zadovoljivo hitro polnjenje. 11 kW domače polnilnice so tudi najbolj pogoste, saj jih je še mogoče kombinirati s 16 A varovalkami, ki jih srečujemo po domovih. V kolikor bi se odločili za močnejšo, na primer 22 kW domačo polnilnico, boste potrebovali močnejše varovalke, to pa za seboj potegne določene stroške pri elektrodistributerju. Izkušnje kažejo, da se trenutno za največjo moč domačih polnilnic odločajo predvsem tisti, ki razpolagajo z domačo elektrarno. Le-ta je zmagovalna kombinacija za neodvisnost od električne energije in njene cene na trgu, a o tem mogoče kdaj drugič. (2)

Slovenske hišne polnilnice za vozila namenjene polnjenju doma. Združuje izdelavo najvišje kvalitete, modern design in najvišjo stopnjo električne varnosti ter krmiljenja.

Priporočamo pametno električno polnilnico

Če uporabljamo polnilnik (polnilni kabel), ta deluje na eno fazo. Res je njegova moč manjša, na primer 1,8 kW ali 3,6 kW, toda ena faza ima svoje meje obremenitve, zato lahko nastopi težava, če v hiši še kdo sočasno uporablja električno požrešnejše naprave. Zato svetujemo nakup pametne domače električne polnilnice, ki deluje na tri faze, obenem pa bo znala polnjenje vozila prilagoditi dinamiki porabe električne energije v hiši. Na ta način ne bo pregorelih varovalk, vam pa privarčevana skrb, katero ali koliko električnih naprav boste imeli sočasno vklopljenih. Pametne integracije v električni polnilnici poleg nadzora dinamike porabe omogočajo tudi statistične funkcije, ki omogočajo preprosto uporabo in nastavitve ter učinkovito integracijo sončne elektrarne. Zaradi delovanja na tri faze, boste morali, če je nimate vzpostavljene v hiši ali stanovanju, priskrbeti. Stopite v stik z elektrodistributerjem, ki bo zamenjal števec, na objektu pa bo potreben manjši poseg. Šele ko je električno omrežje pripravljeno na električno polnilnico na domu, bo naš strokovnjak poskrbel za vgradnjo le-te in vas naučil ravnati z njo. (3)

Električna polnilnica na domu tudi za večstanovanjske objekte

Električne polnilnice na domu so lahko montirane v garaži ali zunaj objekta. Lahko so samostoječe na stebru ali pritrjene na steni. Uporaba je enostavna in varna. Kaj pa v primeru večstanovanjskih objektov? Še do nedavnega je to bila težava, ki pa je dandanes samo še neprijeten spomin. Obstajajo polnilne postaje, ki omogočajo identifikacijo z RFID kartico, ter s tem polnjenje le lastniku. Tudi te so opremljene s pametnim krmilnim sistemom, ki omogoča dinamično polnjenje glede na porabo v objektu.

Električna polnilnica doma
Naše polnilnice se ponašajo s številnimi funkcionalnostmi, kot so različni načini povezovanja, nadzor uporabnika, kompatibilnost z e-vozili, identifikacija uporabnika …

Obstajajo tudi domače hišne polnilnice za e-kolesa in skiroje

Pri Panheatu imamo v ponudbi vse vrste električnih polnilnih postaj, ki bi jih lahko potrebovali. GL Charge je slovensko podjetje, ki deluje na področju polnilne električne tehnologije. Zavedajo se naraščajočega trenda števila električnih avtomobilov, ki odpira vprašanje infrastrukturne polnilne problematike v Sloveniji in Evropi. Kot odgovor na potrebe trga so razvili unikatne pametne električne polnilne postaje za električne avtomobile, portfelj pa so pred kratkim razširili tudi s polnilnimi postajami za e-kolesa in skiroje. V GL Charge so razvili hišne polnilnice za uporabo doma ali na vikendu, javne polnilnice za vse javne površine, namenske polnilnice za hotele, glampinge, turistične točke ter prenosno polnilnico.

Če povzamemo prednosti električne polnilnice na domu

  • Povzemimo prednosti električne polnilnice na domu:
  • hitrejše polnjenje od polnilnika (kabla)
  • nadzorovano polnjenje glede na ostale uporabnike električnega omrežja
  • načrtovano (programirano) polnjenje
  • udobje

Stopite v stik z našim strokovnjakom, ki vam bo z veseljem pomagal. Z nakupom pri nas ste lahko brez skrbi, saj smo z vami na vsakem koraku. Pred nakupom svetujemo, pomagamo izbrati pravo polnilnico in smo na voljo, če gre kaj narobe. Skrbimo za to, da svoj prodajni program dopolnjujemo samo z najbolj kakovostnimi izdelki tako slovenskih kot priznanih tujih proizvajalcev. Ker smo strokovnjaki za sončno energijo, lahko poskrbimo tudi za solarne module in svetujemo pri celostni izvedbi električne samooskrbe.

Vir (1) – Generation180
Vir (2) – Forbes
Vir (3) – EvBox

Tags: No tags

Comments are closed.