Brezplačno polnjenje električnega vozila

Brezplačno polnjenje električnega vozila je prej izjema kot pravilo

Brezplačno polnjenje električnega vozila je mogoče samo še pred redkimi nakupovalnimi središči in večjimi trgovinami. Mogoče ga najdete tudi v kakšni »odročni« občini, kjer so polnilnico postavili iz sredstev katerega od skladov EU, skladno s katerim morajo določen čas ponujati polnjenje električnega vozila brezplačno.

Cena elektrike je v v veliki meri odvisna od plina

Brezplačno polnjenje električnega avtomobila je bilo še do pred leti povsem običajna praksa, po podražitvah goriva leta 2019, pa so se začele razmere spreminjati. Cena elektrike je namreč v veliki meri odvisna od cene plina, pa čeprav se sliši še tako nenavadno. V času energetske krize, s katere se spopadamo (2022), potekajo na ravni EU pogovori, da bi se cena določila po drugačni formuli. Na ta način bi se cene elektrike v zadovoljstvo končnih uporabnikov in gospodarstva znižale. Dokler pa cene rastejo, je iluzorno pričakovati, da bomo priča poplavi brezplačnih polnilnic za električne avtomobile.

Brezplačno polnjenje električnega vozila je mogoče pred trgovskimi centri

V tujini so nekatere velike trgovske verige, ki jih srečujemo tudi pri nas, že pred leti spoznale, da bi lahko na račun polnilnic za električna vozila pridobile še kakšnega kupca. Zakaj se ne bi kupec odločil za ponudbo z njihovih prodajnih polic, če ga zunaj čaka brezplačno parkirno mesto in še brezplačna elektrika za polnjenje avtomobila? Praksa v Sloveniji je temu sledila z nekajletno zamudo, skladno z razvojem prodaje električnih vozila na slovenskem trgu. Tako danes lahko pred nekaterimi večjimi nakupovalnimi središči brezplačno polnite električne avtomobile.

V večini primerov gre za klasične 22 kW polnilnice, ki pa imajo to pomanjkljivost, da so zelo velikokrat zasedene. Največkrat so namreč postavljene na mestih blizu vhoda, zato marsikaterega voznika zasrbijo prsti, da bi vozilo prejkone samo parkiral, kot pa ga dal polniti.

Slovenci bomo na tem področju morali osvojiti še nekaj kulture.

Brezplačno polnjenje električnega vozila
Brezplačne javne polnilnice ponavadi ne ponujajo hitrega polnjenja, kljub temu pa so dobrodošel način varčevanja. (Vir 1)

Na aplikaciji poiščite polnilnice za električna vozila

Obstajajo različne aplikacije za polnilnice električnih vozil, med drugim je tudi plugshare.com, kjer je mogoče s filtri izbrati želeno varianto polnilnice. Med drugim vam aplikacija navrže tudi lokacije z brezplačnim polnjenjem električnih vozil, ki so navadno pred trgovinami ali nakupovalnimi središči. Tudi nekateri hoteli ali gostinski obrati ponujajo brezplačno polnjenje, a le to pogojujejo s tem, da ste bodisi njihova stranka in da dobite »žeton« za polnjenje samo pri hotelskem osebju, bodisi, da je za rampo ali da je dostop kako drugače omejen.

Številne občine se poslavljajo od brezplačnih polnilnic

Nekatere občine so imele še do nedavnega vsaj kakšno javno polnilnico. Cena polnjenja električnega avta je bila tako nična, a ti časi so počasi mimo. Na Ptuju je na primer občina nedavno sprejela sklep, da vse brezplačne javne polnilnice postanejo plačljive. »Zaradi predolge zasedenosti polnilnic, ki jih zasedajo vozila gospodarskih subjektov, ni možna uporaba širšemu krogu ljudi in s tem vsem uporabnikom, ki izkažejo potrebo. Tako bo izvajalec izbirne lokalne gospodarske javne službe urejanja in vzdrževanja javnih parkirišč na omenjenih parkiriščih začel obračunavati polnjenje električnih vozil. S tem bodo zagotovili uporabo čim večjemu številu uporabnikov,” so predlog argumentirali na ptujski občini. Tudi po drugih občinah je opaziti podobno prakso, zato bo brezplačno polnjenje avtomobila kmalu postalo zelo redko.

Brezplačno polnjenje električnega vozila
Cena polnjenja električnega avta je še vedno najcenejša doma.

Brezplačno polnjenje pri zasebnikih?

V aplikacijah s polnilnimi postajami, ki jo lahko s svojimi podatki dopolnjujejo posamezniki, boste kdaj zasledili tudi posameznike, ki ponujajo polnjenje na domačih vtičnicah. Gre za zasebnike, ki so navadno sami vozniki električnih vozil.

Upoštevajte, da gre v tem primeru za dobro voljo posameznikov in temu primerno tudi postopajte. V takih primerih se je treba predhodno dobro pozanimati, ali je ponudnik storitve doma in ali je polnilno mesto brezhibno.

Upoštevajte tudi, da se ta polnilna mesta ne morejo primerjati z javnimi polnilnimi postajami. Seveda pa se spodobi, da osebi, ki vas je dobrohotno sprejela pustite za kakšno kavo. Je potem to še brezplačno polnjenje? Ne povsem, a če ste kavo popili s prijaznim in zanimivim človekom, ste nemara napolnili tudi svoje (notranje) baterije.

Še vedno je najcenejše polnjenje doma

Cena polnjenja električnega avta je še vedno najcenejša doma. Cena je odvisna od ponudnika električnih storitve in njihovih paketov. Če ste ujeli še pravi čas, da ste sklenili pogodbo pred energetsko draginjo, vas lahko nočno polnjenje stane pičlih nekaj centov. Edini večji strošek, ki je v tem primeru potreben, je nakup polnilne postaje postaje za električna vozila, ki vas lahko stane od nekaj stotakov do več tisočakov – odvisno za kakšen model se boste odločili. Novejši modeli niso samo zmogljivejši, ampak tudi stilsko privlačni, zato na vašem objektu ne bodo izstopali. Mnoge je mogoče upravljati preko aplikacij, zato lahko z njimi upravljate kar iz udobnega naslonjača. Če ste se odločili še za montažo sončno elektrarne na streho, pa ste si sploh zagotovili zmagovalno kombinacijo, saj bo polnjenje tako rekoč brezplačno. (Vir 2)

Brezplačno polnjenje električnega vozila
Iz bontona: ko je baterija napolnjena, električno vozilo umaknite, da bodo storitve polnjenja deležni tudi preostali.

Bonton parkiranja na mestih za polnjenje električnih vozil

Že v zgornjih vrsticah smo omenili, da nekateri vozniki ne upoštevajo bontona, ki je potreben pri javnih polnilnicah. Prvo in verjetno najbolj pomembno pravilo je, da ne parkirate na prostoru za električna vozila, če ne nameravate polniti svojega jeklenega konjička. Tudi ni namen polnilne postaje, da tam ne parkirate celi dan. Da se to ne bi dogajalo, so ponekod že uvedli plačljivo parkiranje, a slednje je odvisno od prometnega režima lokalne skupnosti. Ko je baterija napolnjena, električno vozilo umaknite, da bodo storitve polnjenja deležni tudi preostali. Ne bo škodilo, če v izjemnih primerih na armaturo položite listek z vašimi podatki ali pa s časom vrnitve, kar bo »naslednjemu v vrsti« olajšalo uporabo. Listek uporabite tudi, ko na parkirnem mestu namenjeno za električna vozila naletite na vozilo s pogonom na fosilna goriva. Zagotovo vas je pogrelo, a če boste pustili prijazno sporočilo na listku, boste nemara storili več kot s preklinjanjem voznika, ko se ta vrne ali bog ne daj z zvitim brisalcem. (Vir 3)

Če povzamemo:

  • parkirajte samo na prostoru za električna vozila
  • ne polnite vozila cel dan oziroma dlje kot je potrebno
  • vozilo po napolnitvi čimprej umaknite

Brezplačno polnjenje električnega vozila je torej prej izjema kot pravilo. Trgovci bodo tovrstne javne polnilne postaje spodbujali samo, dokler se jim bo izšla ekonomska računica. Kakšno strategijo imajo kako ravnati v primeru visokih cen elektrike, vedo samo oni, a verjetno ni potrebno biti prerok, da bodo razmišljali o njihovi ukinitvi ali omejitvi. Do tedaj pa le s pridom izkoriščajte brezplačno polnjenje električnih vozil.

Vir (1): WaspIndustries
Vir (2): GearBrain
Vir: (3): EvGo

Tags: No tags

Leave A Comment

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.