Cena polnjena električnega avtomobila

Cena polnjenja električnega avtomobila – s preglednico cen

Cena polnjenja električnega avtomobila na javnih mestih se razlikuje glede na ponudnika, moč polnjenja in dodatke za uporabo storitve. V večini primerov vas bo stala od 20 centov dalje na kWh. Najdražje polnitve tudi od 45 centov dalje. Veliko več pa boste prihranili, če boste avtomobil polnili doma. Za vas smo zbrali konkretne cene največjih ponudnikov javnih polnilnic.

Cena polnjenja električnega avtomobila na javnih polnilnicah

Cena polnjenja električnega avtomobila je preplet moči in hitrosti polnjenja ter cenovne politike ponudnika storitve. Srednje hitro polnjenje z izmeničnim (AC) tokom do 22 kW vas bo stalo od 20 do 30 centov, odvisno od ponudnika, za višjo moč pa bo potrebno doplačilo. Doplačilo bo potrebno tudi, če vaše polnjenje traja dlje od minutaže, ki jo je določil ponudnik storitve polnjena električnega vozila. Tarifa polnjenja z močjo nad 22 kW lahko stane do 70 centov na kWh, tudi v tem primeru morate na omenjeno ceno nad določeno minutažo dodati nekaj centov pribitka. V kolikor se boste odločili za hitro polnjenje z enosmernim (DC) tokom se začnejo tarife polnjenja pri 30 centih na kWh, po preteku določenega časa, pa se osnovna cena zviša za nekaj centov.

Cena polnjenja električnega avtomobila
Cenik polnjenja električnih vozil na javnih polnilnicah. (Vir1, Vir 2, Vir 3, Vir 4, Vir 5, Vir 6)

Cena polnjenja električnega avtomobila doma

Najbolj prikladno je seveda polnjenje električnega avtomobila doma. Je tudi najcenejše, a zato potrebujemo manjši začetni vložek v obliki hišne polnilne postaje ali pa vsaj posebne vtičnice. Strošek polnjena je odvisen od paketa, ki ga izberete pri svojem dobavitelju električne energije in lahko znaša od pičlih nekaj centov (v nočnem času) navzgor. Nekateri ponudniki ponujajo prav posebne pakete ravno za primere e-mobilnosti.

Hišne polnilne postaje združujejo kakovost in estetiko

Proizvajalci hišnih polnilnih postaj zadnje čase dajo veliko na njihovo estetiko, saj so viden del doma. Odlikujejo jih prefinjen videz, moderen dizajn in najvišja stopnja električne varnosti in krmiljenja. Pri številnih je možna povezava s tablico ali pametnim telefonom, kar olajša nadzor nad polnjenjem električnega vozila. Pred namestitvijo polnilne postaje za avto je potreben pregled inštalacij merilnega mesta in zmogljivost priključka. Če za namestitev potrebujete večjo moč priključka, morate najprej pri svojem elektrooperaterju oddati vlogo za povečanje moči priključka oziroma varovalk. Polnilnico lahko izberete glede na vaše potrebe, kako hitro polnjenje si želite. Če boste polnili ponoči, torej niste časovno omejeni, vam bo zadoščala že polnilnica do moči 3,7 kW oz. do 7,4 kW. Če pa želite hitrejše polnjenje, vam polnilnice z eno vtičnico omogočajo trifazno polnjenje do 22 kW.

Cena polnjenja električnega avtomobila
Hišne polnilne postaje niso več samo funkcionalne, ampak jih odlikuje tudi všečen dizajn.

Hišne polnilne postaje so lahko dodaten draž za turiste

Nekatere lokalne skupnosti se že odločajo, da v turistično zanimivejših krajih postavljajo javne električne polnilnice, ki so lahko še dodaten jeziček na tehtnici pri odločitvi, kje bi letovali. Prav tako tudi že nekateri zasebni turistični ponudniki razmišljajo v smeri, da ponudijo gostom hišne polnilne postaje. Cena hišne polnilne postaje, ki stane od 500 do 1500 evrov, se lahko hitro povrne, če ravno na ta račun dobijo gosta. Če imajo še sončno elektrarno, ki omogoča sončno energijo, pa bo rezultat zmagovalna kombinacija, saj bo cena polnjenja električnega avtomobila zanemarljiva.

Koliko časa traja polnjenje električnega avtomobila?

Čas polnjenja električnega vozila je odvisna od moči polnilne postaje in lahko traja od 30 minut do 12 ur. Pri uporabi klasične hišne vtičnice bomo potrebovali od 10 do 12 ur, pri hišni polnilni postaji do 8 ur, pri hitri polnilni postaji pa do dobre pol ure.

Kje izvem, kje so polnilne postaje za električne avtomobile?

V Sloveniji imamo čez 600 javnih polnilnic za električna vozila. Neuradno naj bi jih bilo še več. Čez jih bomo postavljali s takšnim tempom, bi se ugodno razmerje med številom električnih avtomobilov in javnih električnih polnilnic lahko vzpostavilo že čez nekaj let (ena polnilnica na 7 električnih avtomobilov). Načeloma je Slovenija z javnimi električnimi polnilnicami že kar dobro posejana, nekaj več težav bi lahko imeli samo na podeželju. Trenutne postavitve polnilnic namreč potekajo s komercialno premiso zasebnih ponudnikov, za pokritje sivih lis, ki se pojavljajo na podeželju, pa bo verjetno morala poskrbeti država. Zelo priročni spletni strani za pregled polnilnic po Sloveniji sta Gremo na elektriko in Polni.si Na njih boste izvedeli, kje so javne polnilnice, kakšno moč imajo, koliko je prostih in kakšen način plačila sprejemajo.

Cena polnjenja električnega avtomobila
Načeloma je Slovenija z javnimi električnimi polnilnicami v urbanih središčih že kar dobro pokrita.

Plačilo polnjenja električnih avtomobilov je mogoče s kartico ali mobilno aplikacijo

Govorimo o javnih polnilnicah, kajti plačilo elektrike na domu ima vsak urejen na sebi lasten način. Tistih časov, ko je bilo polnjenje električnih avtomobilov na javnih polnilnicah brezplačno, že zdavnaj ni več. No, roko na srce, mogoče boste še našli kakšno v nekoliko bolj odmaknjenem kraju, kjer jo je postavil župan v času predvolilnega golaža, a njena uporaba je glede na naravo postavitve velikokrat nepraktična. Kakorkoli, elektriko na javnih polnilnicah se v večini primerov plača. Potrebovali boste kartico ponudnika ali takšno, ki je s ponudnikom povezana. Še najbolj primerna se zdi rešitev plačevanja z aplikacijo v pametnem telefonu, a boste potrebovali več aplikacij, za vsakega ponudnika svojo. Nekatere polnilnice omogočajo gostovanje kartic drugih ponudnikov (roaming), a v tem primeru je tako kot nekoč pri mobilnem signalu, treba plačati nekoliko višjo tarifo. Cena polnjenja električnega avtomobila je torej lahko odvisna tudi od načina plačila.

Solarni paneli in e-mobilnost so zmagovalna kombinacija

Mednarodno združenje električnih avtomobilov (IEA) je na svoji spletni strani zapisalo, da je bilo samo v letošnjem četrtletju prodanih kar 75 % več električnih vozil kot leto poprej. Od leta 2018 se je njihovo število potrojilo. Med glavnimi razlogi za nakup električnega avtomobila so državne subvencije, povečana ponudba električnih vozil in izboljšana okoljska zavest. Slednja se kaže tudi pri povečani prodaji sončnih panelov, ki so zmagovalna kombinacija v družbi z električnimi avtomobili. Višek elektrike, ki nastane pri domači sončni elektrarni, vračamo nazaj v javno električno omrežje, kar se obračuna kot poračun za zimske dni, ko je proizvodnja sončne energije manjša. Za končni višek električne energije, ki ostane po poračunu le-te, pa lastnik domače sončne elektrarne v večini primerov ne prejme nič. Zato sta električno vozilo in sončna elektrarna zmagovalna kombinacija. Na ta način bo vložek v solarne panele maksimalen, strošek vožnje z električnim avtom pa minimalen.

Vir 1 : Petrol
Vir 2: Elektro Ljubljana
Vir 3: Elektro Gorenjska
Vir 4: Gen-i
Vir 5: MoonCharge

Tags: No tags

Comments are closed.